Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Καταρρέει η τουρκική λίρα - Πάνω από το 10% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Στις 220 μονάδες το CDS
Σε νέα χαμηλά επίπεδα υποχωρεί η τουρκική λίρα και οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 μηνών, εν μέσω της πολιτικής δίνης που έχει βυθιστεί η χώρα.
Το σκάνδαλο διαφθοράς που ταρακουνά την τουρκική κυβέρνηση οδηγεί την τουρκική λίρα στα επίπεδα των 2,0934 δολαρίων έναντι 2,0780 την Πέμπτη, ενώ η ισοτιμία έφθασε νωρίτερα ακόμη και στα 2,0860 δολάρια.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ανήλθε στο 10,12% έναντι 10,19% την Πέμπτη που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου.
Για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας, η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μπορεί να διαθέσει το 10πλάσιο ποσό ξένου συναλλάγματος σε σχέση με αυτό που διέθετε προηγουμένως στις δημοπρασίες συναλλάγματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Markit, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Τουρκίας την επόμενη πενταετία, τα επονομαζόμενα CDS αυξήθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης από την προηγούμενη συνεδρίαση στις 220 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο από το τέλος Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι χτες η εφημερίδα «Daily Radikal» δημοσίευσε φωτογραφίες από το σπίτι του γιου του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Guler, εκεί όπου βρέθηκε, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας, ένα μεγάλο ποσό από δολάρια και ευρώ, μέσα σε κουτιά φύλαξης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι έχουν συλληφθεί 52 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς (κατηγορούνται για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις), ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι γιοι τριών υπουργών και ισχυροί επιχειρηματίες.
Εν τω μεταξύ, έναν ολόκληρο «θησαυρό», συγκεκριμένα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κατέσχεσαν οι αρχές και από την έφοδο στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Suleyman Aslan.
Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Aslan, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες.
Την ίδια ώρα γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Egemen Bagis.
Από την πλευρά της κυβέρνησης η εισαγγελική έρευνα χαρακτηρίζεται «βρώμικο σχέδιο» και «συμμορία» όσοι μετέχουν σε αυτήν.
Ειδικότερα, χθες ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και επισήμανε ότι «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια». Πρόσθεσε δε ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».
Σημειώνεται ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Bulent Arinc όσο και ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσαν ότι οι έρευνες περί διαφθοράς θα προχωρήσουν μέχρι τέλους.
Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές οι οποίοι έχουν οδηγηθεί στην ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια Άγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης.
Παράλληλα, σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA) μετέδωσε την πληροφορία ότι χθες το βράδυ η εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών, δηλαδή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Στις 11.30 το πρωί ο τούρκος πρωθυπουργός, T. Erdogan, θα συναντηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της χώρας Αbdullah Gul.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου