Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Moody's: Κατά 2 μονάδες αναβάθμισε την Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει (και πιθανόν θα υπερβεί) το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013- Αντίθετα η S&P υποβάθμισε την Ολλανδία του Ντάισελμπλουμ

Στην αναβάθμιση, κατά δύο μονάδες, της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Συγκεκριμένα αναβαθμίστηκε στη βαθμίδα Caa3 από C που ήταν από τον Μάιο του 2012, ενώ ο οίκος σημειώνει πως διαβλέπει σταθερές προοπτικές στην οικονομία της.


Ειδικότερα, υπογραμμίζει ο Moody’s, η αξιολόγηση αντανακλά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα καθώς και τη βελτίωση μεσοπρόθεσμα των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας με τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της. Ο προϋπολογισμός θα παραμείνει επικεντρωμένος στα έσοδα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι από περαιτέρω περικοπές δαπανών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moody’s, προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να έχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014».

Η απόφαση της Moody’s αποδίδεται επίσης στις «ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης».Ο οίκος εκτιμά ότι «ο συνδυασμός των κυκλικών παραγόντων και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν στη σταδιακή βελτίωση των προοπτικών μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης».

Ρυθμός ανάπτυξης 1% το 2015

Σύμφωνα με τη Μοοdy's, το 2014 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ το 2015 θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1%, με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να παραμένουν οι κύριες πηγές εσόδων.

Η αναβάθμιση από τον οίκο έρχεται λίγες ώρες έπειτα και από τη γνωστοποίηση ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη όλες τις δεσμεύσεις της.

Έχασε το ΑΑΑ η Ολλανδία - Υποβάθμιση από τον Standard & Poor's

Ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την Ολλανδική οικονομία με τη χώρα να χάνει το τριπλό Α επειδή οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της έχουν επιδεινωθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι η υποβάθμιση δεν ήταν έκπληξη αλλά ήταν μία απογοήτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου