Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα στα 812 εκατ. έναντι πρόβλεψης για 344


Υφεση 4% φέτος, έναντι πρόβλεψης για 4,5% - Με έκτακτη ενημέρωση τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται στην πρόβλεψη για τέλος της ύφεσης και επιστροφή σε ανάπτυξη έστω και ασθενική ύψους 0,6% από το 2014

Το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2014 που στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα και τις συνοδευτικές εκθέσεις κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής που τον παρέλαβε σημείωσε ότι οι τέσσερις συνεδριάσεις στην επιτροπή οικονομικών συνεδριάσεων θα ξεκινήσουν στις 25 Νοεμβρίου και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 3 ή 4 Δεκεμβρίου προκειμένου να ψηφιστεί το Σάββατο 7 ή την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η ύφεση φέτος είναι στο 4% έναντι πρόβλεψης για 4,5%, και η ανάπτυξη το 2014 θα είναι στο 0,6%. Μάλιστα με έκτακτη ενημέρωση τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται στην πρόβλεψη για τέλος της ύφεσης και επιστροφή σε ανάπτυξη έστω και ασθενική ύψους 0,6% από το 2014.


Στον προϋπολογισμό του 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος αναμένεται να είναι τουλάχιστον 812 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο για 344 εκατ. ευρώ.

Επίσης προβλέπεται ότι θα δοθούν 6,6 δισ ευρώ για ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

Το 2014 θα υπάρξει αναδιάρθρωση και συγχωνεύσεις φορέων και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου για εξοικονόμηση 161 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ.

Το χρέος το 2014 θα είναι στα 320 δισ. ή 174,8% του ΑΕΠ, έναντι 175% φέτος.

Δείτε την παρουσίαση του αναπλ. υπ. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με πίνακες αλλά και την εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή στο newmoney.gr

Οπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας «από φέτος οι θυσίες πιάνουν τόπο». Και ο κ. Στουρνάρας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τις θυσίες των ελλήνων πολιτών». Ερωτώμενος εάν τελικά θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα ξεκαθάρισε: «Όχι! Είπαμε όχι…» ενώ για το αν είναι αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημείωσε πως «είμαι πάντα αισιόδοξος».

Σαμαράς: Για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα

Από την πλευρά του, για οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, που παράγει πλέον απτά αποτελέσματα, μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίτζκερ.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και μηδενικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

«Αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα, μαζί με την προσδοκία ότι η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης μετά από έξι οδυνηρα χρόνια ύφεσης, αναδεικνύουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου