Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Reuters: "Κολλημένη" στην ύφεση η Ελλάδα

Η μικρή επιβράδυνση της ύφεσης το Q2, δεν επαρκεί για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα στα επιθυμητά επίπεδα. Κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οι προειδοποιήσεις ΔΝΤ - ΕΕ και η φορολογική μεταρρύθμιση. Οι αισιόδοξες προβλέψεις.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά όχι τόσο ώστε να αυξήσει τα έσοδα από φόρους στο επίπεδο που χρειάζεται η κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα του. 

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά αυτό δεν πρόκειται να προσφέρει ανακούφιση στους Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν την έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης.


Η βουτιά στο ΑΕΠ της χώρας, υπονομεύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να πληρώσουν φόρους, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τα έσοδα από φόρους τους πρώτους επτά μήνες του 2013 ήταν κατά 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους, με την κυβέρνηση να κλείνει την τρύπα μέσω της περικοπής των δαπανών.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν προειδοποιήσει πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, αν δεν τονώσει τα έσοδα από φόρους.

Τον περασμένο μήνα οι διεθνείς δανειστές υπογράμμισαν ότι η χώρα μπορεί να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, λόγω της καθυστέρησης στην μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Ωστόσο, μια μερίδα αναλυτών όπως ο Δημήτρης Μαρούλης της Alhpa Bank διατηρούν πιο αισιόδοξη στάση για τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου, σημειώνει το πρακτορείο.
"Η ύφεση θα επιβραδυνθεί το τρίτο τρίμηνο, με την βοήθεια του τουρισμού" δήλωσε ο κ. Μαρούλης. 
Η μεταποίηση επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Ιούνιο και τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις. 
"Αυτό σημαίνει πως η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 4,2% το φέτος" πρόσθεσε ο κ. Μαρούλης. 


http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου