Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ - Αναγνώρισε το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin η Γερμανία

Το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανοίγουν online λογαριασμούς και να πραγματοποιούν πληρωμές και εμπορικές συναλλαγές σε αυτό. Στόχος να μπορέσουν να υπάρξουν φορολογικά έσοδα από τις συναλλαγές.

Η Γερμανία αναγνώρισε επισήμως ως νόμισμα το Bitcoin και γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το ψηφιακό νόμισμα και δυνητικά θα μπορούσε να το φορολογήσει. Μάλιστα εξετάζει ήδη τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό.

Το Bitcoin, το οποίο αντιμετωπίζουν αρκετά καχύποπτα πολλές κυβερνήσεις και οικονομικοί επόπτες, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανοίγουν online λογαριασμούς και να πραγματοποιούν πληρωμές και εμπορικές συναλλαγές σε αυτό.
Οι υποστηρικτές του «νομίσματος χωρίς σύνορα» το θεωρούν καινοτόμο προϊόν γιατί δεν υπόκειται σε κρατικό έλεγχο, αλλά οι επικριτές φοβούνται ότι μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ανώνυμα για παράνομες δοσοληψίες.
Πάντως η γερμανική κυβέρνηση το αναγνώρισε ως «νομισματική μονάδα» και «ιδιωτικό χρήμα».
«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν κατηγοριοποιεί τα bitcoins ως ηλεκτρονικό χρήμα ή ως λειτουργικό νόμισμα. Δεν τα θεωρεί καν συνάλλαγμα. Παρ' όλα αυτά, εντάσσονται στο γερμανικό όρο Rechnungseinheit και θεωρούνται χρηματοοικονομικά εργαλεία», δήλωσε στο CoinDesk o Martin Chaudhuri από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο όρος Rechnungseinheit μεταφράζεται στα αγγλικά ως λογιστική μονάδα.
Ένα Bitcoin πωλούνταν πρόσφατα για 118,52 δολάρια, στο Mt. Gox, ένα δημοφιλές ανταλλακτήριο bitcoin.
Η κατηγοριοποίηση αυτή δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το τι ισχύει φορολογικά, ειδικά όσον αφορά τον φόρο επί των πωλήσεων. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συναλλαγές σε Bitcoin δεν πρέπει να απαλλάσσονται από τους φόρους, σύμφωνα με τη Die Welt.

www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου