Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Στην Εmma Delta το 33% του ΟΠΑΠ

του Φώτη Κόλλια 

Την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση ολοκληρώνει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με τη συμφωνία για πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στο σχήμα υπό την επενδυτική εταιρεία Emma Delta. 

Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, έγινε δεκτή η βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta (συμμετέχουν ο Τσέχος Jiri Smejc, ο όμιλος Μελισσανίδη, ο όμιλος Κοπελούζου, κλπ) η οποία ανήλθε σε 652 εκατ. ευρώ. Οπως διευκρίνησε το ΤΑΙΠΕΔ, τα επιπλέον 30 εκατ. ευρώ έναντι τη αρχικής προσφοράς των 622 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν σε δόσεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι το συνολικό τίμημα είναι 712 εκατ. ευρώ (652 εκατ. η προσφορά συν 60 εκατ. ευρώ το μέρισμα του 2012) και το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη. Όπως σημειώνει, αν ο ΟΠΑΠ έμενε στο Δημόσιο τα έσοδα της επόμενης δεκαετίας θα ήταν μόλις 360 εκατ. ευρώ ή το 50% του τιμήματος. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η συμπληρωματική φορολογία που επιβλήθηκε επί των μεικτών κερδών θα προσφέρει στο κράτος έσοδα 6,3 δισ. ευρώ στη δεκαετία.




Δεν έχουν γίνει γνωστοί οι επιπλέον όροι που τέθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ταμείου (όπως π.χ. η περίοδος κατά την οποία οι επενδυτές δε μπορούν να πωλήσουν μετοχές του ΟΠΑΠ, τι θα συμβεί με τα VLTs καθώς είχαν υποβάλλει αίτημα αλλαγών στη διαχείρισή τους, κ.λπ.). 

Σημειώνεται πως το 33% του ΟΠΑΠ είχε αποτιμηθεί στα 610 εκατ. ευρώ από τους δύο συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ (Deutsche Bank και Εθνική), ενώ ο ανεξάρτητος αποτιμητής είχε βάλει το κατώφλι στα 650 εκατ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση πιέζονταν προκειμένου να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ προκειμένου να δώσει ένα θετικό σήμα στην αγορά, παρά την κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση για το ύψος του τιμήματος. Κυρίως επιδίωκαν ένα «μαξιλάρι» στην περίπτωση νέας παράτασης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της οποίας αναμένεται να υποβληθούν στις 10 Μαϊου. 

Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ αποτελεί στην ουσία την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση,έπειτα από σχεδόν 3 χρόνια εξαγγελιών, διαγωνισμών και μεγάλων δαπανών για συμβούλους. Μέχρι στιγμής, το ΤΑΙΠΕΔ έχει παραχωρήσει μόνο οικόπεδα και κτίρια, ενώ στους περισσότερους διαγωνισμούς εμφανίζονται αρκετοί υποψήφιοι, οι οποίοι απέχουν όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα των δεσμευτικών προσφορών. 

Με τους διαγωνισμούς του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ συνδέεται και η τύχη των φορολογουμένων αφού αν δε επιτευχθεί φέτος ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τότε η κυβέρνηση καλείται (με βάση το μνημόνιο) να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές. 


Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ 
«Πραγματοποιώντας τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ διεξήγαγε για τονΟΠΑΠ έναν καθ’ όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια. 

Η κοινοπραξία EMMA DELTA, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωμένο, κατά 30 εκατ. ευρώ (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% τουΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκατ. ευρώ. 

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκατ. ευρώ πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013

Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση. 

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ). 

Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα. 

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. 

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους". 


Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας" ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. 

Οπως υποστηρίζει, "τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο". 

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου