Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Fitch: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε Β-

Σε Β- από CCC αναβάθμισε ο οίκος Fitch την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό. 
Παράλληλα, βελτίωσε την αξιολόγηση που σχετίζεται με την πιθανότητα χρεοκοπίας (Issuer Default Rating) σε Β από C καθώς και το "ταβάνι" αξιολόγησης όλων των τίτλων που σχετίζονται με την Ελλάδα (country ceiling) σε Β από Β-. 


Όπως σημειώνει η Fitch, η αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα, στο «Β-» από το “CCC” αντανακλά τους κάτωθι παράγοντες. 
Η ελληνική οικονομία ισορροπεί. Υπάρχει καθαρή πρόοδος στην κατεύθυνση της εξάλειψης του δίδυμου ελλείμματος (δημοσιονομικό και τρεχουσων συναλλαγών) και η εσωτερική υποτίμηση έχει αρχίσει (επιτέλους) να αποδίδει. Το τίμημα ήταν βαρύ σε όρους ύφεσης και αυξημένης ανεργίας και η δυνατότητα ανάκαμψης παραμένει σε αμφιβολία. 
Παρά ταύτα η ανακοίνωση χρέους και η «χαλάρωση» των δημοσιονομικών στόχων έχουν οδηγήσειτο οικονομικό κλίμα σε υψηλό τριετίας και το ρίσκο της φυγής από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει. 
Το πρόγραμμα προσαρμογής παραμένει εντός στόχων εν μέσω μιας επίφασης πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η κυβέρνησης έχει επιδείξει περισσότερη «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τους προκατόχους της, εκτιμά η Fitch, δεσμευόμενη για περαιτέρω εμπροσθοβαρή προσαρμογή και δίνοντας ώθηση στις δομικές μεταρρυθμίσεις.
Βέβαια, σημειώνει η Fitch, ακόμα η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει έρθει ενώ υπάρχει ισχυρή αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ρίσκα εφαρμογής παραμένουν.
Η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή, που ξεπερνά το 9% του ΑΕΠ πρωτογενώς και το 16% σε κυκλικά αναπροσαρμοσμένους όρους για την περίοδο 2009-2012 αποτελεί την πιο φιλόδοξη σύγκλιση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών τα τελευταία χρόνια. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει επίσης συρρικνωθεί από το 10% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% το 2012. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα δίνει στην Ελλάδα δυο επιπλέον χρόνια (2015 και 2016) για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η χαλάρωση αντανακλάται στην προσδοκία της Fitch για ηπιότερη ύφεση 4,3% το 2013 και αδύναμη ανάκαμψη το 2014
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας έχει ήδη προχωρήσει ο οίκος S&P, σε Β- με σταθερό outlook, ενώ αξιολόγηση C διατηρεί ο οίκος Moody's. 
http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου