Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Dromeus Capital: Γιατί ο Αχιλλέας Ρισβάς περιμένει σημαντικές αποδόσεις από την AlphaTου Δημήτρη Παφίλα

Οι Financial Times τους χαρακτήρισαν ως ένα από τα μεγαλύτερα hedge Funds του κόσμου. Είναι ελληνικό fund και θεωρεί την τοποθέτηση κεφαλαίων στην μετοχή της ΑLPHA bank ως ένα εύκολο «στοίχημα» που θυμίζει το γνωστό παιχνίδι «Κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις». Πρόκειται για το Dromeus Capital Fund που μαζί με διεθνή Hedge Funds- όπως το Farallon Capital, York Capital management- QVT Financial, τοποθετούν κεφάλαια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα με την προσδοκία τεράστιων δυνητικών κερδών, ακόμη κι αν η χώρα παλεύει να φτιάξει την οικονομία της σε μια φάση μεγάλων περικοπών στο δημόσιο. Ο ένας εκ των ιδρυτών του fund, κ. Αχιλλέας Ρισβάς μιλά αποκλειστικά στο «Πρώτο Θέμα» εξηγώντας γιατί θεωρεί την επένδυση ως την «μάνα» των συναλλαγών ανάκαμψης. Ο άνθρωπος που πέρυσι κέρδισε πάνω από 150% με την ανάκαμψη των ελληνικών ομολόγων θεωρεί την Alpha ελκυστική, εξαιτίας της ασυμμετρίας των πληρωμών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοντέλο του Fund που «έτρεξε» τις αποδόσεις σε περίπτωση που η τράπεζα μετά την ανάκαμψη δώσει αποδόσεις υψηλότερες από 10-11%, η «δίκαιη» τιμή ( fair Value ) θα μπορούσε να υπερβεί τα 75 λεπτά. Αυτή η τιμή σε σύγκριση με την θεωρητική τιμή των 47 λεπτών σήμερα ( μετά την αύξηση κεφαλαίου ). Η επένδυση αυτή θα μπορούσε να αποφέρει αποδόσεις της τάξεως 260 έως 700% λαμβάνοντας υπόψη την μόχλευση της επένδυσης.


Για ποιους λόγους

Κατά την άποψη του Έλληνα fund manager, η στάση των εγχώριων επενδυτών τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ελληνικές αξίες (μετοχές, ομόλογα κτλ) έχει βελτιωθεί αισθητά. Κι ακριβώς αυτό το σημείο ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές σε κάθε χώρα. Αν οι ντόπιοι δεν εμπιστευθούν τις αξίες κανένα χρηματιστήριο δεν κινείται ανοδικά. Είναι λοιπόν η κατάλληλη χρονική στιγμή για μια τράπεζα να ξεκινήσει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της (μέσω προσφοράς δικαιωμάτων σε επενδυτές), όταν μάλιστα η τράπεζα διαθέτει δείκτη Βασικών ιδίων κεφαλαίων 3 δισ. ευρώ προ της αύξησης κεφαλαίου. Οι επενδυτικοί κίνδυνοι παραμένουν, ειδικά αυτοί που προκύπτουν από μακροοικονομικούς παράγοντες. Αλλά, κατά την άποψη μας, τους επενδυτές θα προσελκύσει το γεγονός ότι το Ελληνικό Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσφέρει Δικαιώματα αγοράς μετοχών (Warrants) προκειμένου να πουλήσει μελλοντικά όλες τις μετοχές του πίσω στους επενδυτές, σε προκαθορισμένη τιμή, η οποία δεν απέχει πολύ από την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης.

« Τα Δικαιώματα Αγοράς μετοχών (warrants), τα οποία λήγουν σε 4,5 χρόνια αν δεν εξασκηθούν, προσφέρονται δωρεάν, και αυτό είναι που κάνει την περίπτωση σ'αυτή εξαιρετικά σπάνια, καθώς και ελκυστική κάτω από ορισμένες συνθήκες. Γενικά πιστεύουμε ότι αυτά τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών μας «τοποθετούν» καλύτερα για το σενάριο της ανάκαμψης, πιθανώς καλύτερα από οποιεσδήποτε άλλες επιλογές Ελληνικών μετοχών. Η μετοχή της Αlpha bank μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 60 και 70 λεπτών του ευρώ ή και περισσότερο δεδομένων κάποιων συνθηκών. Σε περίπτωση που η τράπεζα μετά την ανάκαμψη δώσει αποδόσεις καλύτερες από 10% με 11%, η δίκαιη τιμή θα μπορούσε να υπερβεί τα 75 λεπτά του ευρώ, σε σύγκριση με τη θεωρητική τιμή των 47 λεπτών σήμερα (μετά την αύξηση κεφαλαίου). Η επένδυση αυτή θα μπορούσε να αποφέρει αποδόσεις της τάξεως του 260-700% λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση της επένδυσης.» επισημαίνει ο κ. Ρισβάς.

Και εξηγεί ότι, σε περίπτωση που οι επενδυτές προβούν σε επενδυτική κίνηση σήμερα, δηλαδή πριν την απομείωση κεφαλαίου που έρχεται το 2013 και πιθανώς και το 2014, τους προσφέρεται η δυνατότητα μόχλευσης κέρδους (αν τελικά υπάρξει), δηλαδή η περίπτωση η Αlpha bank να ανακτήσει τις πηγές εσόδων της και τις (χαμηλές αποδόσεων για σήμερα) αξίες της, αξιοποιώντας τις συνέργειες καταλήγοντας σε μια μεγάλη τράπεζα. «Αυτό είναι ένα εύκολο «στοίχημα» που μας θυμίζει το γνωστό παιχνίδι «κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις».

Head we win, tails you lose – Που υπολογίζει την τιμή των warrants

Aυτός ακριβώς είναι ο αγγλικός τίτλος ανάλυσης του Dromeus Capital προς τους πελάτες του, που έχουν καταγράψει τεράστια κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και επιλεγμένες μετοχές. Aναλύοντας τα στοιχεία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και της Alpha bank, το Dromeus υπογραμμίζει ότι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις παγκόσμιες κρίσεις ήταν υψηλότερα απ ότι στην Ελλάδα. Στην Ιρλανδία το 2008 ήταν πάνω από 40% και στην Ρωσία το 1998 ήταν επίσης πάνω από 40%. Στην Ελλάδα το 2010 και εντεύθεν ήταν 24,6%. Η Alpha bank ήταν ενεργή στις αναδιαρθρώσεις των δανείων που έφθασαν τα 5 δις. ή το 10% των βιβλίων της. Κατά τις εκτιμήσεις του Δρομέα, μετά την αύξηση, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται 0,7-09 την λογιστική αξία (book Value). Mε την θεωρητική τιμή στα 47 λεπτά (μετά την αύξηση), οι μετοχές είναι αναγκαίο να διαπραγματευθούν στα 0,47- 0,57 λεπτά για να παράγουν αποδόσεις μέσα από διαφορετικές στρατηγικές trading ή πάνω από 60 λεπτά για να επιτρέψουν στην μόχλευση να πάρει τα «διόδια» στις επενδυτικές αποδόσεις. Σε ότι αφορά τα warrants, η Dromeus υπολογίζει την πρεμιέρα στα 42 σέντς και την τιμή εξάσκησης στα 57 λεπτά στο τέλος των 4,5 χρόνων.


Πηγή: Dromeus Capital Fund: Γιατί ο Αχιλλέας Ρισβάς περιμένει σημαντικές αποδόσεις από την Alpha | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11684/dromeus-capital-fund-giati-o-ahilleas-risvas-perimenei-simantikes-apodoseis-apo-tin#ixzz2UEfQsLvd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου