Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Το ανοιξιάτικο "μοντέλο" των αγορών


Μια από τα ίδια. Οι αγορές προσπαθούν να εναρμονιστούν προεξοφλώντας πιο αδύναμη οικονομία και οι επενδυτές υποφέρουν.

Ο γερμανικός δείκτης Dax διολίσθησε χθες 2,3% με την δεύτερη χειρότερη συνεδρίαση από πέρσι το καλοκαίρι, ενώ όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες βούλιαξαν και ο «δείκτης φόβου» της Wall Street, ο δείκτης Vix, έχει εκτιναχθεί 50% από την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι αιφνιδιάστηκαν. Και στα τρία τελευταία χρόνια, το χρηματιστηριακό ράλι έχει εκτονωθεί τον Απρίλιο και οι αγορές έχουν βουλιάξει στην συνέχεια.

Υπάρχει η πιθανότητα αυτή την φορά τα πράγματα να έχουν και μια καλή πτυχή. Και αυτή είναι ότι οι αγορές δεν δείχνουν πια να προετοιμάζονται για οικονομικό Αρμαγεδδών.

Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν επιστρέψει σε bear market, καθώς έχασαν το 20% από το ζενίθ του Ιανουαρίου. Οι γαλλικές τράπεζες καταπονήθηκαν πολύ εχθές, με την BNP Paribas να υποχωρεί σχεδόν 5%.

Τα credit default swaps δείχνουν όμως ότι οι φόβοι των κατόχων ομολόγων μειώνονται. Τα CDS των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν βελτιωθεί 15% τον Απρίλιο, αν και το αξιόχρεό τους παραμένει χειρότερο απ’όσο ήταν πριν την στάση πληρωμών των κυπριακών τραπεζών.

Οι αγορές προεξοφλούν οικονομική επιβράδυνση χωρίς χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Τα τραπεζικά κέρδη, και οι μετοχές, θα υποφέρουν αλλά οι τράπεζες δεν θα εκραγούν, τουλάχιστον όχι σύντομα.

Κάτι ανάλογο ισχύει στις ΗΠΑ. Το 2010, το 2011 και το 2012, το χρηματιστηριακό ράλι έληξε τον Απρίλιο με τις τραπεζικές μετοχές να βουλιάζουν. Στο 5ήμερο μετά το ζενίθ του S&P 500, ο τραπεζικός κλάδος ήταν ένας από τους τρεις με την χειρότερη εμφάνιση, μαζί με την οικονομικά ευαίσθητη ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Από το ζενίθ της περασμένης Πέμπτης και μετά, οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει. Αλλά έχουν πέσει λιγότερο από την τεχνολογία ή τους βιομηχανικούς κλάδους -ή και τους συνήθεις υπόπτους τις πρώτες ύλες (-5%) και πετρελαίου (-6%).

Βεβαίως, οι αγορές συχνά κάνουν λάθος. Αυτό πάντως που δείχνουν να πιστεύουν αυτή την περίοδο, είναι σε μια πιο αδύναμη οικονομία αλλά χωρίς τραπεζική κρίση. Δεν είναι ευχάριστη σκέψη, αλλά σίγουρα συνιστά πρόοδο.

ΠΗΓΗ: FT.com

www.euro2day.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου