Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Αποδεκτά τα Eλληνικά ομόλογα ως collaterals. Ποια είναι τα οφέλη από την απόφαση της ΕΚΤ;

Ως αρκετά σημαντική θα χαρακτηρίζαμε την είδηση των προηγούμενων ημερών, ότι η ΕΚΤ θα δέχεται ξανά ως collaterals, τα Χρεόγραφα Ελληνικού Δημοσίου (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια) καθώς και λοιπούς τίτλους τους οποίους εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται εκ νέου από τα προγράμματα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, με χαμηλό κόστος δανεισμού κοντά στο 2%, έναντι περίπου 4% που κόστιζε μέχρι σήμερα ο δανεισμός από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Η χρησιμότητα της κίνησης αυτής από την ΕΚΤ μπορεί να ερμηνευτεί βραχυπρόθεσμα, ως μια κίνηση περισσότερο εντυπώσεων και θεωρητικής στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρά άμεσης πρακτικής εφαρμογής, καθότι οι ελληνικές τράπεζες - μετά την διαδικασία επαναγοράς ομολόγων - δεν έχουν ελληνικά ομόλογα στην κατοχή τους.
Ποιος είπε όμως ότι η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στην Ελληνική οικονομία δεν είναι χρήσιμη και δεν θα μπορέσει να ωφελήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της εμπιστοσύνης αυτής, το οποίο θα έχει αρχίσει να φαίνεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, είναι ότι σηματοδοτεί το ΄΄πράσινο φως΄΄ για τον επαναπατρισμό των ελληνικών κεφαλαίων και καταθέσεων, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό, με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πολύ περισσότερο ρευστό εκτιμάται ότι θα εισρεύσει στο τραπεζικό σύστημα έπειτα από αυτήν την απόφαση. Να θυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι μαζική εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, είχε παρατηρηθεί όταν η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals για παροχή ρευστότητας.


Ακόμα ένα θετικό στοιχείο, μακροπρόθεσμου οφέλους, που προκύπτει έπειτα από αυτήν την απόφαση, είναι ότι η Ελλάδα θα έχει πλέον περισσότερους δυνητικούς αγοραστές των ομολόγων της όταν θα ξαναβγεί στις αγορές να δανειστεί. Θα έχουν πλέον περισσότερα κίνητρα και λιγότερους ενδοιασμούς οι τράπεζες, ελληνικές και ξένες, να αγοράσουν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και να στηρίξουν τις αντίστοιχες δημοπρασίες (γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού από μόνο του) όταν θα γνωρίζουν ότι αν πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα αυτά για να πάρουν φθηνό ρευστό από την ΕΚΤ.
Τέλος, για να αναφερθούμε λίγο και στην επενδυτική προσέγγιση της πράξης αυτής, σημαντικές ανατιμήσεις έχουν ήδη παρουσιασει εταιρικά ή τραπεζικά ομόλογα, τα οποία εγγυάται το ελληνικό δημόσιο και μπορούν
και αυτά να χρησιμοποιηθούν ως collaterals. Η αγορά των ελληνικών τίτλων, με λίγα λόγια, ανατιμάται σημαντικά, φέρουσα πλέον την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ.
Μπορεί λοιπόν οι Ελληνικές τράπεζες να μην κατέχουν πλέον ομόλογα ελληνικού δημοσίου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί ένα ακόμα σκαλί (έπειτα και από την αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από την S&P) προς την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.


Χρήστος Μουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου