Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Επαναγορά Ομολόγων & Τράπεζες

Αρκετά σημαντικές ήταν οι εξελίξεις αυτήν την εβδομάδα, όσον αφορά την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Σημαντικές γιατί πρωτίστως θα ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος κατά περίπου €20 δις. αλλά και δευτερευόντως γιατί αναδόμησαν πλήρως τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 

Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της επαναγοράς χρέους δέχθηκε προσφορές για ελληνικά ομόλογα ύψους €31,9 δισ., με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 33,8 σεντς ανά 1 ευρώ ονομαστικής αξίας. Με βάση δηλαδή τις προσφορές που ελήφθησαν, το ποσό που πρέπει να πληρωθεί είναι συνολικά €11,29 δισ. το οποίο θα διατεθεί για την αγορά χρέους ονομαστικής αξίας περίπου €31,9 δισ. *


Οι μεγάλοι χαμένοι της επαναγοράς αυτής είναι σαφώς οι ελληνικές τράπεζες  οι οποίες στην πραγματικότητα, μετα την συμμετοχή τους στο PSI και το γενναίο κούρεμα που υπέστησαν τότε, δέχθηκαν μια νέα απομείωση στα χαρτοφυλάκια τους, αφού πούλησαν τα νεα ομόλογα σε τιμή αρκετά μικρότερη της ονομαστικής. Το ζήτημα πλέον είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις τράπεζες, οι οποίες οδεύουν πλέον προς το τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποιήσης τους έχοντας απολέσει οριστικά assets, τα οποία θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

* (ενδεικτικά παραθέτουμε τον πίνακα των προσφορών ανά ομόλογο όπως τον παρουσίασε ο ΟΔΔΗΧ)
του Χρήστου Μουδάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου