Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Ελληνικά Εταιρικά & Τραπεζικά Ομόλογα


του Χρήστου Μουδάκη,

Οι μέρες που διανύουμε – και έως το Πάσχα- χαρακτηρίζονται και προσδιορίζονται οικονομικά από ένα και μόνο γεγονός. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σαφώς και δεν παρακάμπτουμε τα μέτρα, ή την πολυπόθητη δόση ή δόσεις. Ισα ίσα τα προσμετράμε, καθώς αυτά αποτελούν τα υπ’αριθμόν ένα και δύο, σκαλοπάτια, πριν από το τρίτο σκαλοπάτι της ανακεφαλαιοποίησης. Αν δεν υπάρξει το πρώτο και το δεύτερο σκαλί κανείς δεν θα μπορέσει να πατήσει στο τρίτο σκαλί, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης.
Τα μέτρα καλώς ή κακώς ψηφίστηκαν, η δόση αργά ή γρήγορα θα ξεμπλοκαριστεί , άρα με άλλα λόγια,  αυτό που επενδυτικά αναμένουμε είναι να λάβουν οι τράπεζες φρέσκο χρήμα για την ανακεφαιλοποίηση τους. Το γεγονός αυτό αναμφισβήτητα είναι θετικό για τις τράπεζες, ενδεχομένως να είναι καλό για τους μετόχους – μικρομετόχους, ενδεχομένως και όχι (όλα θα εξαρτηθούν από τους όρους της ανακεφαλαιοποιησης και τις ΑΜΚ) αλλά σίγουρα θα είναι θετικό για τους κατόχους των ομολόγων των τραπεζών αυτών. Εννοώντας πως οι τράπεζες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους (πληρωμές ομολόγων στις λήξεις) και δεν θα χρεοκοπήσουν, αφού  προηγουμένως θα έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση και θα έχουν πετύχει την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Αναφερόμαστε σε ομόλογα κοντινών σχετικά λήξεων (6 έως 18 μήνες) των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών που μπορούν να προσφέρουν μια αξιοσημείωτη ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 10%
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το ομόλογο της Eurobank, λήξης 11/2/2013, με 4,375% κουπόνι, όπου αυτή τη στιγμή στην δευτερογενή αγορά διαπραγματεύεται περίπου στο 98,7% της ονομαστικής αξίας και προσφέρει ετησιοποιημένη απόδοση μέχρι την λήξη κοντά στο 10%. Το συνολικό μέγεθος του ομολόγου αυτού είναι  800 εκ., επομένως η εμπορευσιμότητα του είναι σχετικά χαμηλή και το spread πωλητή-αγοραστή αρκετά μεγάλο.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε και κάποια εταιρικά ομόλογα που με το ξεμπλοκάρισμα της δόσης ενδεχομένως να συνιστούν καλή επενδυτική ευκαιρία. Τέτοιο  είναι το πολυσυζητημένο ομόλογο του ΟΤΕ, λήξης 5/8/2013, με κουπόνι 5%, που αυτή τη στιγμή προσφέρει ετησιοποιημενη απόδοση στην λήξη της τάξης του 9% και διαπραγματεύεται περίπου στην τιμή του 97 (έχουμε επανειλημμένως παρουσιάσει το ομόλογο αυτό από όταν προσέφερε κεφαλαιακή απόδοση μεγαλύτερη του 40%) αλλά και το ομόλογο του ΤΙΤΑΝΑ λήξης 30/7/2013, με κουπόνι 6,9%, που προσφέρει απόδοση της τάξης του 6,9%, εάν βεβαίως αυτό αγοραστεί κοντά στην τιμή του 100.
Αυτά τα τρία ομόλογα είναι ότι πιο ενδεικτικό και αντιπροσωπευτικό των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά και αποτελούν ενδιαφέρουσα επενδυτική προσέγγιση για όσους θέλουν να πετύχουν μια διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου