Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με τίτλους του EFSF για τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανταλλάξουν ελληνικά κρατικά ομόλογα με νέα που θα εκδώσει το προσωρινό ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, το EFSF, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο την εφημερίδα "Καθημερινή". 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την τρόικα να ανταλλάξει τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία για να ελαχιστοποιηθεί το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει το κράτος να διοχετεύσει στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους. 

Από την αναδιάρθρωση του χρέους, τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα – και αυτό αφορά και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης – διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές τιμές περίπου στα 20 cents στο δολάριο. 

Αυτό επιβαρύνει περαιτέρω τους ισολογισμούς των τραπεζών που αποτιμούν τα ομόλογα αυτά με βάση τις τιμές στην αγορά. Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με υψηλότερης διαβάθμισης ομόλογα του EFSF θα βοηθήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. 

"Με την ανταλλαγή των ομολόγων και την αποτίμηση στην ονομαστική τους αξία, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα περιοριστούν κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ", σημειώνεται στην εφημερίδα. 

Επιπλέον οι τράπεζες θα ενισχυθούν με ποσό που θα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ λόγω του οφέλους από την αναβαλλόμενη φορολογία. 

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν πλέον περίπου 11 δισ. ευρώ σε ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα, σύμφωνα με την εκτίμηση ενός αναλυτή, σημειώνει το Dow Jones Newswires.

Πηγή:www.capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου