Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα στη Βουλή


Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την έλευση του νομοσχεδίου των μέτρων στη Βουλή, καθώς ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην ψήφισή τους ανεξάρτητα από τη στάση της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με τη «Ν», το πακέτο μέτρων αναμένεται να εισαχθεί την Τρίτη στη Βουλή υπό τη μορφή ενός άρθρου, ώστε να ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
«Ολα τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή σε ένα άρθρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του, χθες το μεσημέρι, με τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.
Δεν άφησε ωστόσο κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για υπαναχώρηση στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ, και ειδικά στην κατάθεση των εργασιακών σε ξεχωριστό άρθρο, λέγοντας αντιστοίχως ότι και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 15 διαφορετικά άρθρα «και θα είχε και δίκιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό αυτόν κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε επικοινωνία που είχαν, μετά τη επιμονή της ΔΗΜΑΡ στη θέση να μην ψηφίσει τα εργασιακά.
Από το Μαξίμου διεμήνυαν πλέον προς τη ΔΗΜΑΡ ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συζητήσεις και πως τα μέτρα θα προωθηθούν τώρα προς ψήφιση, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος «ατυχήματος» με τη δόση.
Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη παραμένει ανένδοτο ως προς τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, «η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να αποδεχθεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις». Η Δημοκρατική Αριστερά, απευθυνόμενη στους ευρωπαίους εταίρους, τους καλεί «να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων».


Τη Δευτέρα ξανά η συζήτηση για την Ελλάδα στο Euro Working Group
Την ίδια ώρα, πιθανή είναι μια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, την προσεχή Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, εφόσον έχει επέλθει τη Δευτέρα συμφωνία στο Euro Working Group.
Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες του Euro Working Group, που άρχισαν χθες, θα επαναληφθούν τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά μια χρονική διορία στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στα μέτρα του πακέτου.
Χθες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας όμως ότι απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα προτού κλείσει η τελική συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου