Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Alpha Bank: Ιστορικής σημασίας εξέλιξη το πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές

"Εξέλιξη ιστορικής σημασίας" χαρακτηρίζει την ταχεία βελτίωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2012, με την εμφάνιση πλεονάσματος άνω των 2,77 δισ. ευρώ, η Alpha Bank στο εβδομαδιαία της δελτίο.

Η διεύθυνση οικονομικών μελετών της τράπεζας επισημαίνει πως η δημιουργία πλεονασμάτων στο ΙΤΣ, αντικατοπτρίζει την σταδιακή αναδιάρθρωση της Ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά-εμπορεύσιμα προϊόντα με υποχώρηση των κλάδων που παράγουν προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) που δεν είναι εκτεθειμένα στον διεθνή ανταγωνισμό. Σημειώνει ωστόοσο πως βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας υπέρ των εξαγωγών και της υποκατάστασης εισαγωγών και είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών μας δείχνουν ήδη ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα στη σωστή πορεία.

Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα αντίστοιχου πλεονάσματος στο ΙΤΣ το 2013 αποτελούν την αναγκαία (και σε μεγάλο βαθμό και ικανή) συνθήκη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και της εθνικής της ανεξαρτησίας στον σχεδιασμό και στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, σημειώνεται στο δελτίο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) θα διαμορφωθεί για το 2012 στο 3,5% του ΑΕΠ από 8,8% του ΑΕΠ το 2011 και 10,3% του ΑΕΠ το 2009. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για μηδενισμό του ελλείμματος του ΙΤΣ το 2013 (για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες) και τη δημιουργία πλεονάσματος από το 2014, ένα έτος ενωρίτερα απ’ ότι εκτιμούσαμε έως τώρα.

Στην εξέλιξη αυτή, συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όπως προκύπτει και από την έκθεση Doing Business που καταρτίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και την International Finance Corporation (IFC).

Στην έκθεση αυτή παρακολουθούνται και βαθμολογούνται οι ρυθμιστικοί κανόνες που εφαρμόζουν 185 χώρες παγκοσμίως σε 10 κρίσιμους τομείς διαδικασιών που εμποδίζουν ή συμβάλουν στην προσέλκυση επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μια χώρα (από εγχώριες ή ξένες επιχειρήσεις), η Ελλάδα είναι μεταξύ των 10 πρώτων χωρών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την απλοποίηση και βελτίωση αυτών των ανωτέρω διαδικασιών, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ανταγωνιστική της θέση αφού τώρα κατατάσσεται στην 78η θέση, από άνω της 100ης θέσης που κατατάσσονταν στα προηγούμενα έτη. Έτσι -επισημαίνει η Alpha Bank- είναι εμφανές ότι η Ελλάδα βελτιώνει δραστικά την διεθνή ανταγωνιστικότητά της όχι μόνο με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (όπου η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντική) αλλά και με βάση την αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που συντελεί στην προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων εγχώριων και ξένων. Σημειώνεται δε ότι με τα νέα μέτρα που θα θεσπιστούν στις επόμενες ημέρες και θα συμπεριληφθούν στη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής για τα επόμενα έτη, θα ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των αγορών εργασίας και προϊόντων και θα αρθούν και τα εναπομένοντα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

Η τράπεζα προβλέπει επομένως με βεβαιότητα ότι η κατάταξη της Ελλάδος στο Doing Business στο επόμενο έτος θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένη. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό και με την οριστική άρση της παγίδας ρευστότητας στην οποία υποχρεώνονται να λειτουργούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις (κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ), θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την ανάκαμψη της παραγωγής και των επιχειρηματικών επενδύσεων και για τη δυναμικότερη συνέχιση της αυξητικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών.

www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου