Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

"3Ε: Ευκαιρία αναδιάρθρωσης για το ΧΑ" γράφει ο Εκηβόλος

Στη θέση του Εκηβόλου ο Μιχαηλ Γελαντάλις

Σε φάση εκ βάθρων αναδιάρθρωσης η χώρα, η κοινωνία και η πραγματική οικονομία, δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά. 

Αυτό σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο μας αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις αναφέροντας πως ΄΄...όμιλοι του μεγέθους μιας Coca Cola Hellenic, θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε μεγαλύτερες και «βαθύτερες» αγορές. Πιθανόν να ακολουθήσουν ένας, το πολύ δυο ακόμη, αλλά μέχρις εκεί. Και αυτό εάν. καθώς τα μεγέθη τα υπόλοιπων είναι συγκριτικά μικρά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. ΄΄

Ομως σε μία τόσο καθοριστική για τον τόπο συγκυρία θα ήταν παράλογο να μην θιγεί το ΧΑ, να μην μεταβληθούν εκ βάθρων ισορροπίες και συστήματα που αναπτύχθηκαν σταδιακά από το καλοκαίρι του ΄86-87 (από την εποχή του σταθεροποιητικού προγράμματος Κ. Σημίτη). 

Βραχυπρόθεσμα η έξοδος της CCH αποτελεί απώλεια (αλλά με τον επιχειρηματία να προειδοποιεί εδώ και δύο χρόνια, αρχές καλοκαιριού να γίνεται ακόμη πιο σαφής και τις μετοχικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν να προιδεάζουν για τις εξελίξεις και τηυν φημολογία που εντεινόταν το τελευταίο 10ήμερο *). 

Ομως από την επαναστάθμιση των δεικτών άλλες εισηγμένες θα ευνοηθούν, μερίδα επενδυτών θα μετακυλίσει θέσεις και θα ψάξει για άλλες εταιρείες. Το πιθανότατο είναι, πως σε ευθετότερο χρόνο άλλοι επιχειρηματίες θα δοκιμάσουν την τύχη τους στο ΧΑ, με το χρηματιστήριο να ξαναλειτουργεί και σαν μηχανισμός χρηματοδότησης εταιρειών. 

Πολλές θα είναι και οι εταιρείες, που μη έχοντας πλέον λόγο ύπαρξης ή ακόμη την οικονομική δυνατότητα παραμονής στο... ταμπλό θα αποχωρήσουν. 

Εξετάζοντας ψυχραιμότερα την κατάσταση αρκετοί είναι αυτοί, οι οποίοι τα θεωρούν όλα αυτά ΄΄χρυσή ευκαιρία΄΄ για μία εκ βάθρων αναδιάταξη του ίδιου του χρηματιστηρίου. Πείτε την εκσυγχρονισμό, προσαρμογή στα νέα δεδομένα, συνθήκες και προκλήσεις της επόμενης ημέρας όποιες και αν είναι αυτές, μικρότερες ή μεγαλύτερες. 

Τώρα είναι η ευκαιρία για έναν συνολικότερο ανασχεδιασμό κριτηρίων εισαγωγής, χρηματοδότησης, δημιουργίας νέων κατηγοριών & κλάδων, κατάργησης άλλων, θέσπισης κινήτρων. Για το χρηματιστήριο μας της επόμενης ημέρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου